Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii

http://www.anis.ro/

Prezentare generală: Priorităţi, obiective, proiecte

ANIS reprezintă interesele companiilor IT româneşti și sprijină dezvoltarea industriei româneşti de software şi servicii şi creşterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât şi a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse.

Asociaţia a fost înfiinţată în 1998 şi numără în prezent aproximativ 130 de membri, care includ companii cu capital românesc sau străin, mici sau multinaţionale, cu sedii în toate marile centre IT din ţară, ceea ce asigură asociaţiei reprezentativitate la nivel naţional.

Cifra de afaceri totală a membrilor ANIS a atins 2,5 miliarde EUR la nivelul anului 2016, iar companiile membre totalizează aproximativ 32.000 de angajați.

ANIS îşi propune să contribuie la poziţionarea României ca lider regional în ce priveşte dezvoltarea software şi ca un exportator recunoscut internaţional de produse software şi servicii IT de înaltă calitate.

De asemenea, ANIS are ca obiectiv să funcţioneze ca punct principal de contact pentru orice informaţii care privesc această industrie.

 Viziune: de la „lohn” la brand în software-ul românesc

În urma consultării membrilor şi deciziilor Adunării generale a asociaţiei, eforturile ANIS pe termen scurt și mediu se concentrează către orientarea modelului de business al industriei de software naţionale spre crearea de proprietate intelectuală.

La nivelul industriei IT se resimte acut nevoia de a muta accentul de pe resursele umane, bine pregătite tehnic și ieftine care pot crea software la comandă, către crearea de produse software inovative cu capital românesc. În acest mod, putem răspunde nevoii de creare de locuri de muncă mult mai multe într-o industrie în creștere, care generează venituri în creștere.

Viziunea asociației se transpune într-o strategie bazată pe trei piloni:

 • Un plan de creştere a pieţei interne de software – pentru a putea porni produse software pe piața internă și apoi de a le orienta către export;
 • Un plan de încurajare a creării de produse și proprietate intelectuală – startups, acceleratoare, incubatoare, programe de educație antreprenorială;
 • Un plan de susţinere pentru companiile de outsourcing și centrele de cercetare și dezvoltare bazat pe creativitate și nu pe cost.

Proiectele ANIS pe termen scurt şi mediu:

 • Realizarea unui studiu extensiv asupra evoluţiei industriei IT locale, care să permită realizarea unor prognoze pentru direcţiile de dezvoltare viitoare și să pună bazele trecerii către produse software;
 • Proiectarea unei viziuni de creștere a industriei locale, care să maximizeze oportunitățile de creștere pentru diferitele companii de software și servicii și promovarea acestei viziuni către toate organizațiile și instituțiile care pot contribui la alcătuirea unui set de măsuri concrete, corespunzătoare acestei viziuni;
 • Organizarea de programe și evenimente care să sprijine companiile în identificarea și contactarea potențialilor clienți;
 • Continuarea implicării în grupuri de lucru consultative referitoare la crearea de măsuri pentru susţinerea dezvoltării industriei.

 Direcțiile principale pe care se vor concentra proiectele asociaţiei în următorii ani:

 1. Eforturi de lobby şi advocacy pentru promovarea şi susţinerea industriei de software şi servicii IT, prin:
 • Implicarea continuă în grupuri de lucru la nivelul industriei, sub coordonarea diverselor instituţii guvernamentale;
 • Inițierea şi promovarea unor măsuri legislative care să susţină dezvoltarea industriei şi creşterea pieţei locale;
 • Promovarea transparenţei în achiziţiile publice pentru programe IT&C.
 1. Facilitarea accesului companiilor la informaţii despre pieţele externe, prin parteneriate cu asociaţii internaţionale şi naţionale similare și alte organizaţii.
 2. Facilitarea accesului companiilor la finanţare, prin organizarea de evenimente proprii sau în parteneriat, pe teme precum finanţarea prin proiecte EU, acces la fonduri de investiţii etc.
 3. Programe de învăţare continuă, prin crearea sau promovarea de cursuri care să ajute companiile şi angajaţii acestora să îşi menţină un nivel înalt de calificare.

 Consiliul Director al ANIS (mai 2017)

 Președinte: Teodor Blidăruș (Softelligence)

Membri în Consiliul Director:

 • Andrei Pitiș (Fitbit)
 • Cătălina Dodu (Atos Romania)
 • Dan Gârlașu (Oracle Romania)
 • Radu Georgescu (Gecad Ventures)
 • Marius Hanganu (Tremend Software)
 • Alexandru Lăpușan (Zitec)
 • Mihai Matei (Essensys Software)
 • Teodor Pruteanu (Microsoft Romania)